Proiect Finalizat! Reconstrucția și modernizarea Secției de Terapie Intensivă Neonatală

Publicat
09/26/2019 - Daruieste Aripi

 • Niciodată în istoria Spitalului Județean Constanța, construit în 1968, nu a fost creată o structură modernă care să funcționeze ca Secție de Terapie Intensivă Nou-Născuți și Compartiment de Prematuri. Noua secție va avea o suprafață de 800 mp, o capacitate totală de până la 26 de locuri și va fi dotată cu echipamente medicale de ultimă generație;

  Având ca model cea mai bună secție omoloagă din lume – Spitalul Universitar Iowa din SUA, noua Secție de Terapie Intensivă pentru Nou-Născuți de la Spitalul Marie Curie din București este acum un reper pentru construirea secției de la Constanța.

  1.000 de copii născuți cu probleme medicale grave sau prematur sunt tratați anual în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatala a Spitalului Județean Constanța. Odată ajunși aici, se întorc în timp, în 1968, anul construirii spitalului – de atunci, secția nu a mai fost renovată!

  Spațiile existente sunt insuficiente și improprii, sunt înghesuite incubatoare pe holuri și în sala de nașteri, aparatura este depășită. Echipamentele medicale sunt puține, vechi și suprautilizate, climatizarea este rudimentară, condițiile de sterilitate nu permit tratarea în siguranță a pacienților. Echipa medicală face eforturi uriașe să îngrijească acest număr mare de pacienți și să preia urgențele.

  50 dintre copiii internați aici în 2014 au murit înainte de a împlini o lună.

  Mortalitatea infantilă în regiunea Sud-Est este cea mai mare din țară! Cifra trece de 10‰ și e mai mare decât media din România și de 3 ori mai mare decât media europeană! (sursa)

  Spitalul din Constanța acoperă nevoile a 4 județe: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași. Recent, spitalele din Tulcea și Medgidia au anunțat închiderea secțiilor de pediatrie și neonatologie și transferul tuturor copiilor cu afecțiuni medicale către spitalul din Constanța. 8 paturi de terapie intensivă nou-născuți sunt evident insuficiente pentru o secție care trebuie să ofere îngrijiri de înaltă specializare unui număr atât de mare de pacienți în situație critică.

  Ce vrem să facem?

  Vom construi o secție modernă, mare, cu locuri suficiente: 26 de locuri pentru terapie intensivă.

  Copiii vor fi îngrijiți în încăperi separate, sterile, sigure și prietenoase. Vom asigura confortul pacienților al mamelor insotitoare dar și condiții optime de lucru pentru personalul medical.

  Sistemul performant de climatizare și tratare a aerului va asigura sterilitatea necesară. Fiecare încăpere de tratament va avea gaze medicale, incubatoare și echipamente medicale de ultima generație, mobilier specializat. Va fi liniște, o iluminare plăcută și confortabilă.

  Părinții vor putea fi alături de cei mici cât timp vor dori, având intimitatea și liniștea ncesare și spații speciale destinate lor, plăcute și prietenoase.

  Medicii vor avea la rândul lor spații dedicate, monitorizarea pacienților făcându-se printr-un sistem centralizat. Documentele medicale vor fi stocate electronic și sistemul de telemedicină va asigura conectarea permanentă a medicilor cu pacienții din secție, dar și posibilitatatea conectării cu colegi specialiști din orice colț al lumii. Vom sprijini secția în așa fel încât toți copiii internați aici să primească cele mai bune tratamente și să aibă parte de cele mai bune conditii pentru a porni în viață cu un debut sănătos.

  Asociația Dăruiește Aripi nu își oprește sprijinul o dată cu finalizarea lucrărilor de construcție, ea va continua susținerea secției de acum încolo, cât timp va fi necesar, în scopul de a salva cât mai mulți bebeluși bolnavi.

  Afla mai multe despre Daruieste Aripi