Adresă:
STR. PRINCIPALĂ Nr.339
COM. TULGHEŞ, HARGHITA 537330
Romania
telefon:
vezi telefon0266.338.107
fax:
vezi fax0266.338.454
website:
http://www.tulghes.ro
Contactaţi această Companie

Descriere

Comuna Tulghes este asezata in partea de nord-est a judetului Harghita, la o altitudine de medie de 650 m, pe cursul inferior al raului Bistricioara, care izvoraste din Calimani, de la o altitudine de 1.350 m si strabate in total 68,5 km, din care aproximativ 10 km in comuna Tulghes.
Muntii care se gasesc in jurul localitatii sunt : Muntii Giurgeului cu latura lor nord-estica, avand o altitudine de medie de 1100-1300 m, cu varfurile Fagetel (1351 m), Fagul Inalt (1354 m), Muntele Nou (1460 m), Tatarul (1481 m), Muntii Hasmasului de Nord (Muntii Bicazului Superior), cu latura lor nord-vestica a muntilor Suhard, avand varfurile mai importante : Highesul (1502 m), Chicera (1345 m), Hagota–est Vitas (1609 m); Muntii Bistritei, cu extremitatea lor sud-vestica, pana la raul Bistricioara, avand o altitudine medie de 1.100–1.200 m, cu varfurile : Piatra Rosie (1215 m) si Piatra Runcului (1518 m).

Repere turistice
Situri mai cunoscute sunt Bisericuta de lemn de la Pr Marc din anul 1790 – care exista si astazi restaurata si unde se afla si „Cimitirul eroilor din primul razboi mondial” – aici s-au gasit si ruinele unei scoli.
Cladiri de partimoniu: „Biserica ortodoxa” construita în anul 1882, „Cripta” unei familii de armeni care este în vecinatatea bisericii ortodoxe „Cuptorul de var” de la Valea Frumoasa „Casa cu ceas” ceasul din lemn Fostul „Han de la Tulghes” actualmente instalat la Muzeul culturii si civilizatiei din Sibiu.
Au existat câteva personalitati în Tulghes, dar din pacate casele în care au trait au fost distruse în timp, printre cei mai de seama fii ai Tulghesului se numara Alexandru Nicolescu 1882-1941, mitropolit a Bisericii Greco-Catolice. Monumentele din Tulghes : „Monumentul eroilor„ din centrul comunei .
Exista de asemenea un punct muzeistic în care s-au adunat multe lucruri de la taranii din localitate , sunt astfel în colectie : un razboi de tesut în stare de functionalitate , costume populare, înscrisuri si acte vechi etc.
Atractii turistice, zone :
– Piatra Rosie si Piatra Runcului la 1425 m înaltime , care domina localitatea
– Pietrele Comarnicului care au un platou întins de cîteva sute de m
– Exista 11 izvoare de apa minerala care au fost înregistrate si inventariate
– Exista rezervatia de stejar unica la aceasta altitudine (800 m )
– Bogatia peisajului aproape unica cu o varietate de plante si animale salbatice
– Rezervatia naturala Pietrele Rosii în suprafata de 14 ha
– Muntele Pietrele Rosii se ridica la nord deasupra comunei Tulghes, la o altitudine de 1215 . Pietrele Rosii este o stânca de calcar bine individualizata , consituita din calcare hippuritice. Pe latura ei prezinta povârnis format din sfarâmatura de calcar. Vârful ei ofera o frumoasa priveliste a împrejurimilor si este un punct de reper. Rezervatia Pietrele Rosii prin speciile endemice prezinta o importanta fitogeografica. Aici a fost descoperit în anul 1981 de Römer endemismul Astragalus römeri Smink, al carei areal este foarte resrâns în tara noastra.
Dintre elementele floristice sunt importante de amintit : Delphinium sinokaianu, Nieracium pojoritense, Poa Rechmani, Silene zawadzkii. În cadrul rezervatiei se întâlnesc urmatoarele etaje fitoclimatice :
– etajul montan de molidisuri pure
– etajul montan de amestecuri
– etajul deluros de cvercete si sleauri de deal Suprafata acoperita cu padure de amestec normal de rasinoase si fag cu flora de mull se lntalneste la altitudini cuprinse între 700 – 1400 m pe versanti cu înclinari si expozitii diferite , mai frecvent moderati – puternic inclinati. Sub paduri s-a dezvoltat un strat erbaceu, din alcatuirea carara se pot enumera plante ca Oxalis acetosella, Asperula odorata precum si Festuca silvatica, în anumite locuri întâlnim si Festuca Rubra. Dintre plantele protejate mai întâlnim în zona : Hieracium pojoritense, Juniperus sabina, Astragalus romeri, Delphinium simonkaianum. Padurile din microregiune sunt de asemenea populate cu cu specii de mamifere ca : cerbul comun, ursul brun, mistretul, capriorul , capra neagra, lupul, vulpea, râsul si pisica salbatica , precum si diferite specii de pasari dintre care cele mai valoroase sunt cocosul de munte si ierunca.

Proiecte de investitii:
- Amenajare spațiu arhivă
- Demolare cot clădire Școala Veche
- Realizare sisteme electrice auxiliare pentru primărie și școală
- Reabilitare podeț Poiana Veche
- Amenajare zonă centrală
- Pavarea cu dale cca 600 mp, asigurarea scurgerii apei pluviale
- Împrejmuire și realizare utilități Piață
- Alimentarea cu apă în localitatea Recea, comuna Tulgheș
- Realizare stație de pompare și conductă de refulare

Alte informaţii

Persoana de contact /Functia: Vancu Marcel

Telefon persoana de contact: 0266.338.107

Cod Unic de Inregistrare: 4245933

Nr. Inregistrare: -

Produse sau servicii: - Proiecte
- Investitii